top of page

14. Nu óók langere cabine bij LZV!

  • Foto van schrijver: Ad Broos
    Ad Broos
  • 26 apr 2024
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 26 apr 2024



Volgens de EU regels van 2020 is het toegetaan voor truckfabrikanten om langere cabines te ontwikkelen en te fabriceren.
DAF XG+, de langere cabine volgens 2020 EU regelgeving

De nieuwe vrachtwagen cabines, mogelijk gemaakt door "nieuwe" Europese regels, zijn blijkbaar een groot succes. Echter de vrachtwagens met een langere cabine mochten nog niet ingezet worden bij een LZV. (Lange Zware Voertuigen, ook wel Eco-Combi). Daar komt nu verandering in. Het heeft echter wel bijna 4 jaar geduurd voor de uitzonderingsregel gerealisserd is.

Wat de uitzonderingsregel concreet betekent, kom ik zo op terug ...


De historie:

Het ontwerp van vrachtwagens in Europa is decennialang grotendeels ongewijzigd gebleven, een cabine met korte neus om de lengte van de lading te maximaliseren, was de standaard. Deze cabines met korte neus, vaak cab-over-engine (COE) genoemd, zien we het meest op de Europese wegen. Dat komt vooral omdat de Europese wetgeving de volledige lengte van het voertuig, dus inclusief oplegger en/of aanhanger, beperkt. Onderstaand een kort overzicht wat de afgelopen 40 jaar allemaal is bepaald:


  • 1985: De EU introduceert de eerste richtlijn over gewichten en afmetingen voor commerciële voertuigen, met als doel de regels in alle lidstaten te harmoniseren.

  • 1996: De EU neemt een richtlijn aan die maximale afmetingen vastlegt voor bepaalde categorieën bedrijfsvoertuigen.

  • 2015: De EU voert een richtlijn in over de gewichten en afmetingen van vrachtwagens die betrokken zijn bij internationaal transport, met als doel de regels verder te harmoniseren en gelijke voorwaarden in alle lidstaten te garanderen.

  • 2020: De EU implementeert nieuwe wetgeving die uitgebreide (lees: verlengde) vrachtwagencabines toestaat, met de nadruk op brandstofefficiëntie, veiligheid en comfort voor de chauffeur.


Binnen de EU zijn er over de periode 1985-2020 richtlijnen opgesteld t.a.v. lengte en breedte van vrachtwagens en/of vrachtwagen combinaties
Lengte richtlijnen voor vrachtwagen combinaties zoals vastgesteld door de EU

De eerste aanpassing:

Zoals je wellicht zult begrijpen wordt pas in 2020, bij de nieuwe wetgeving, het wenselijk om ontwerp aanpassingen aan de bestaande vrachtwagen door te voeren.

Na lang beraad komt er eindelijk een verruiming van de voertuiglengtes, voortkomend uit de gewenste langere cabine. Wie denkt dat daarmee de torpedo modellen op de weg gaan komen zal teleurgesteld zijn. Concreet betekent dat vanaf 1 september 2020 cabines, onder voorwaarden, 90 centimeter langer mogen worden. De voorwaarden is dat de verlenging volledig ten goede moet komen aan stroomlijn, veiligheid en uiteraard comfort voor de chauffeur.


Volgens de nieuwe wetgeving mogen truckfabrikanten dus hun vrachtwagencabines uitbreiden, zonder dat dit ten koste gaat van de laadruimte. Door het toepassen van een verbeterd ontwerp zal naar verwachting het brandstofverbruik verminderen. Dat komt ten goede aan het milieu Een lager brandstofverbruik betekent een lagere CO2-uitstoot, wat uiteraard de klimaatdoelstellingen van de EU zal bevorderen. Tevens is er voor de sector een financieel voordeel te behalen. Een lager brandstof verbruik zal bijdragen aan een lager niveau van operationele kosten voor de transporteur. Een win-win situatie dus.


Tenslotte is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de invoering van deze aanpassingen voor de cabinelengte niet zou leiden tot meer onveilige situaties voor kwetsbare weggebruikers, zoals voetgangers en fietsers. Truckfabrikanten hebben ten aanzien van het verhogen van de veiligheid van vrachtwagens juist kansen gezien en benut.

Hoewel het begon met een behoefte aan betere aerodynamica, is het verbeterde "directe" zicht ook een voordeel van het nieuwe cabineontwerp geworden. De langere neus van de cabine maakt het voor de chauffeur gemakkelijker om voetgangers aan de voorkant te zien, omdat deze zich wat verder weg bevinden ten opzichte van de 'plattere' neus.


Toepassing op de LZV, en de toegepaste uitzonderingsregel:

Terug naar de situatie van de LZV; In de week van 20 - 27 april beslist het landelijke Centraal Overleg Ontheffingsverlening (OCOV) over de goedkeuring. Hiermee zou de langere cabines, zoals toegestaan door Europese regels, ook ingezet kunnen worden voor een LZV.

In combinatie met een verlengde cabine zou een LZV dan 25,75 meter lang mogen zijn ipv de 25,25 meter. Concreet hebben we het hier over een verlenging van 50 cm.


Aan de goedkeuring is een lang traject vooraf gegaan. Al vanaf de introductie van de nieuwe DAF met o.a. verlengde cabine in 2021, dringen ondernemers en belangorganisaties aan bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor verruiming van de regels. Nieuwe Europese regels staan immers een langere cabine toe in het kader van aerodynamica. Ondertussen komen ook andere fabrikanten met langere cabines. In Nederland rijden momenteel bijna 3.000 LZV's. Transportbedrijven die beschikken over nieuwe vrachtwagencabines willen deze voertuigen ook graag inzetten als LZV's. Echter, dit is in strijd met de wettelijk toegestane lengte van 25,25 meter, waar de EU-wetgeving geen regels voor heeft opgesteld. Het is aan de individuele landen om hier invulling aan te geven. In Nederland vereist dit een aanpassing van de Beleidsregel voor LZV's. 


De bezwaren om de langere cabine in te zetten, kwamen onder andere van ProRail.

Zij vreesden dat een vrachtwagen die tot 50 centimeter langer was niet op tijd van een spoorwegovergang zou zijn als de bomen dicht gingen. TLN en DAF hebben samen testen uitgevoerd op de RDW-testbaan in Lelystad. Hierbij is een LZV met extra lengte van 50cm, dus met een totale lengte van 25,75 meter, getest. De LZV met een grotere lengte is tevens getest of deze binnen de bestaande LZV-draaicirkel blijft. Beide tests zijn succesvol doorstaan met als gevolg dat RDW, politie en ProRail ingestemd hebben met een wijziging van de Beleidsregel.


Binnenkort is het dus mogelijk om vrachtwagens met een langere cabine in te zetten als LZV. Echter, deze mogelijkheid bestaat dan alleen binnen Nederland. Zoals al eerder aangegeven is het aan de individuele Europese landen om hier invulling aan te geven. Helaas is in andere landen de goedkeuring nog niet geregeld. Europese regels omtrent de eco-combi, zijn er (nog) niet. Hoewel het Europees Parlement heeft aangegeven om grensoverschrijdend vervoer met langere combinaties Europees te willen gaan regelen. Maar zoals het vaak gaat bij dergelijke trajecten; het kan even duren.


Welke merken hebben inmiddels een verlengde cabine:

Verlengde cabines vindt je inmiddels bij diverse merken, onderstaand een paar voorbeelden en bijbehorende foto's.

  • Daf XG & XG+

  • Volvo FH Aero

  • Mercede Benz Pro Cabine eActros 600

  • Scania CR23/CS23 Premium S serie





 
 
 

Comentários


© 2024  Move the Thoughts... Powered and secured by DUTCHMAN on the move!

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page